tiistai 2. lokakuuta 2018

Mikä ihmeen eosinofiili?

Syksyinen tervehdys!


Me tykätään syksystä. Saa hyvällä omallatunnolla laiskotella kaiket päivät. :)

Henkilökunta yllätti meidät viime viikolla raakaruokapakasteilla. Ne raahas kaupasta ihan innoissaan lampaan palalihoja, sekä lampaan- ja hevosen jauhelihaa. Arvatkaa tykättiinkö? No ei todellakaan! Caleana kävi maistelemassa lampaan palalihaa, mutta pojat jättivät mielenosoitukseksi tämän tarjoilun väliin. Hevosesta ei kukaan välittänyt. Lammasta meillä suositaan sen vuoksi, että Caleana pystyy sitä syömään ilman suurempia allergiareaktioita.


Yleensä allerginen reaktio ilmenee tassujen turpoamisena. Joskus Caleanalla on myös ollut turvotusta huulissa ja tästä onkin tehty postaus jo aiemmin.


Alla olevassa kuvassa suu on pahimman näköinen:



Eilen huomasimme, että oikean puoleinen suupieli on punainen ja turvoksissa. Ruokailuun tämä ei ole vaikuttanut, mutta sen verran ikävän näköinen se oli, että varasimme lääkäristä ajan.



Lääkäri tutki ja neiti käyttäytyi oikein hyvin. Kuulleessaan allergiahistorian ja suupielen turvotuksen perusteellä lääkäri oli aika varma, että kyseessä on eosinofilinen (allergiasolu) muutos. Tarkemmin suuta tutkittaessa lääkäri havaitsi, että myös kielen alla on pari pientä paisetta. Varmuuden lääkäri halusi saada epäilyksiinsä ohutneulanäytteellä ja tarpeen vaatiessa otettaisiin myös koepala.


Ohutneulanäyte ei ollut riittävä, joten suupielestä ja kielen alta otettiin pienet koepalat. Nyt odottelemme tuloksia ja popsimme päivittäin yhden kalan muotoisen Redonyl Ultra -kapselin. Lääkkeen tarkoituksena on helpottaa suupielen kutinaa. Kortisonihoito aloitetaan myöhemmin jos koepalan tulos sen edellyttää.

Mitenköhän nämä saadaan syötettyä?


Kotiin päästyämme säntäsimme heti lukemaan lisää eosinofilistä. Kissojen KissaWiki:stä löytyi eläinlääkärin vastaus aiheeseen. 

KissaWiki:

"Kissan iholla, huulissa ja suun limakalvoilla esiintyvät granuloomat ovat seurausta elimistön omiin soluihin kohdistuneesta puolustusreaktiosta (ns. immunologinen sairaus). Granulooma muodostuu, kun puolustusreaktion kohdealueelle alkaa kertyä runsaasti allergiasoluja (eosinofiilit), jotka hajoittavat ihon ja limakalvon kollageenisäikeitä. Sairauden taustasyy on tuntematon, mutta allergia vaikuttaa liittyvän taudinkuvaan."

Tauti ilmaantuu itsestään ja häviää usein myös nopeasti. Näinhän meilläkin on käynyt. Nyt meillä kotona vaeltaa hieman vielä pöhnässä oleva tötteröpää.


Kiitos henkilökunta! Eipä ollut tästä reissusta mitään puhetta aiemmin.


Olemme olleet allergian takia hieman huolissamme siitä, ettei neiti söisi riittävästi. Ulkoisesti syömättömyyttä ei tarvitse epäillä ja lääkärin puntarinkin mukaan viime maaliskuusta painoa on tullut 500g lisää. Massaa on tällä hetkellä ruhtinaalliset 5,03kg.    

5 kommenttia:

  1. Hauskoja nuo kalakapselit! Mutta ihan tyhmää, että niitä joutuu syömään. Toivomme, että koepaloista ei löydy ikäviä yllätyksiä.

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti teillä on kaikki hyvin. Mut miten ihmeessä noin isot kapselit meni kurkusta alas?!

    VastaaPoista
  3. Huuli parantui nopeasti. Noi lääkkeet oli aika jänniä. Toi kapseli leikattiin auki ja se lääke puristettiin suuhun. Ei onneksi kokonaisena tarvinnut niellä.

    VastaaPoista
  4. Onpa hurjan näköinen! Mutta onneksi osaava ja tietävä ell! :) Jotenkin hauska tuo lääke kun on niin täsmäoireelle tarkoitettu. :D

    VastaaPoista
  5. Meillä on Paavon suu näyttänyt samalta, ensin oli alahuuli turvoksissa, nyt on suupieli ruvella ja nenänalunen. Kortisoni aloitettiin, allergia tai eosinofiilinen granulooma juurikin epäiilyinä...

    VastaaPoista